Ennen leikkausta

Leikkauksen suunnittelu

Leikkaus sovitaan kirurgin kanssa. Leikkausajankohta pyritään sijoittamaan mahdollisimman tarkkaan potilaan toiveiden mukaiseksi. Leikkausta suunniteltaessa on tärkeää käydä kirurgin kanssa läpi perussairaudet ja lääkitykset. Kirurgi tekee lähetteen leikkausosastolle ja pyytää tarvittaessa anestesialääkäriltä konsultaation. Kipulääkkeet voidaan tarpeen mukaan kirjoittaa reseptille ja hakea etukäteen. Jos kotiutuessa on odotettavissa haasteita liikkumisessa, voidaan potilas ohjata fysioterapeutin luo leikkausta edeltävälle käynnille opettelemaan kyynärsauvakävelyä.

Koordinaattorin yhteydenotto

Leikkausajankohdan lähestyessä leikkausosaston koordinaattori toimittaa potilaalle esitietokaavakkeet täytettäväksi ja ottaa puhelimitse yhteyttä. Koordinaattori soittaa potilaalle viimeistään silloin, kun vakuutusyhtiö on vahvistanut maksusitoumuksen. Koordinaattori käy potilaan kanssa läpi valmistautumiseen, sairaalaan saapumiseen ja leikkausosastolta kotiutumiseen liittyviä asioita. Koordinaattori informoi potilasta omien lääkkeiden tauotuksista. Verenohennuslääkkeiden tauotus ja tehdään anestesialääkärin ohjeiden mukaan ja koordinaattori ohjeistaa potilasta suunnitelmasta.

Potilaan oma valmistautuminen

Kotiutumisen jälkeen potilaan tärkein omahoito on raajan kohoasento ja mahdollisimman vähäinen liikkuminen. Kohoasento toteutetaan tyynypinkan avulla. Tavoite ensimmäisten vuorokausien ajan on jalan pitäminen sydämen tason yläpuolella. Kotiin hankitaan valmiiksi tarvittavat suihkujakkarat ja raajojen pituuseroa tasaava kenkä toiseen jalkaan niissä tapauksissa, kun jälkihoitona on kantakenkä tai kipsi. Kengänpohjan korkeuden tulisi olla 3 cm myös sisätiloissa liikkuessa. Kyseinen valittu sisäkenkä kannattaa ottaa mukaan sairaalaan helpottamaan kävelyharjoitusta. Sairaalaan tullessa kannattaa pukeutua löysiin ja leveälahkeisiin housuihin, sillä sidokset ovat pukiessa tilaa vieviä.