Leikkauspotilaan polku

Suunnittelu ja valmistautuminen

Kirurgisi käy kanssasi läpi leikkauksen tavoitteet, jälkihoidon, toipumisaikataulun, sairasloman pituuden ja arvioidun paluun eri liikkumisen muotoihin. Leikkauskoordinaattori lähettää sinulle esitietokaavakkeet täytettäväksesi ja seuraavassa vaiheessa ottaa yhteyttä puhelimitse käytännön ohjeista. Koordinaattori kertoo suunnitelluista esitutkimuksista, lääkkeiden tauotuksista, sairaalaan tulon aikataulusta ja edeltävästä ravinnotta olosta. Lue lisää.

anesthesia, serum, operating room-6215475.jpg

Sairaalassa

Tapaat anestesialääkärisi aamulla ennen leikkausta ja keskustelet hänen kanssaan anestesiamuodosta. Hän kertoo suosituksensa anestesiamuodosta toiveesi huomioiden. Leikkauksen jälkeen liikkumisen harjoittelu tapahtuu fysioterapeutin valvonnassa. Saat kirurgiltasi sairaslomatodistuksen ja reseptit. Jälkitarkastusajat varataan valmiiksi. Sairaanhoitaja heräämössä tai vuodeosastolla ohjeistaa kotona otettavien kipulääkkeiden aikataulut kirjallisen lukujärjestyksen mukaan. Lue lisää.

Jälkihoito kotona

Olet hankkinut etukäteen tyynypinkan kohoasento hoitoa varten, paksupohjaisen sisäkengän ja suihkujakkarat kotiutumista helpottamaan. Olet kotiutuessasi saanut yhteystiedot leikkausosastolle, haavahoitajalle ja kirurgillesi. Jos sidosten läpi on tullut kotona vuotoa, otathan yhteyttä suoraan haavahoitajaan ja sovit sidosten vaihdosta haavahoitajan luona. Kirurgisi on vastuussa hoidostasi ja sinun tulee viestiä suoraan hänelle, jos kotiutumisen jälkeen ilmenisi jotakin odottamattomia ongelmia. Lue lisää.

Päiväkirurgia vai Vuodeosastohoito?

Päiväkirurgia

Suppeat leikkaukset, joiden kesto on melko lyhyt ja odotettavissa ei ole ongelmia, jos kotiutuminen tapahtuu samana päivänä. Esim. nilkan nivelsideleikkaukset, jännekorjaukset, tähystysleikkaukset, ja pienet virheasentoleikkaukset.

Vuodeosastohoito​

Laajat ja pitkäkestoiset leikkaukset, joiden jälkeen vuodeosastoseuranta on tärkeää potilasturvallisuuden vuoksi. Esim. Lapidusleikkaus, nilkkaluiden luudutukset, latuskajalan virheasentoleikkaukset ja kaarijalkaleikkaukset.

Liikkuminen apuvälineillä leikkauksen jälkeen - Tutustu videoihin!

Alta voit ladata itsellesi ohjeistuksia tallennettavaksi ja tulostettavaksi