Sairaalassa

Aamulla ennen leikkausta

Leikkauspäivän aamulla potilas tulee leikkausosastolle noudattaen saamiaan ohjeita ravinnotta olosta. Potilas tapaa kirurgin ja anestesialääkärin ennen toimenpidettä. Kirurgi tarkastaa leikkausalueen ihon ja merkitsee avauksen paikan tussilla iholle. Anestesialääkäri ja potilas sopivat anestesiamuodosta. Jos on ohjelmoitu polvitaivepuudutus, anestesialääkäri tekee sen heräämössä ennen leikkaussaliin siirtymistä. Reseptit ja sairaslomatodistus kirjoitetaan valmiiksi.

Heräämössä

Leikkauksen jälkiseuranta tapahtuu heräämössä raaja kohoasentoon tuettuna muutaman tunnin ajan. Leikkausosaston fysioterapeutti opastaa apuvälineiden käytön ja varmistaa, että apuvälineillä liikkuminen tapahtuu kirurgin ohjeen mukaan. Ajanvaraukset tehdään tikkien poistoa ja jälkitarkastusta ja ensimmäistä kuntoutuskäyntiä varten. Osastohoitoon jäävä potilas siirtyy heräämöseurannan jälkeen vuodeosastolle. Vuodeosastolla jatkohoito-ohjeiden läpikäynti ja fysioterapeutin ohjaus liikkumiseen tapahtuu vasta kotiinlähtöpäivän aamulla.

Kotiutuessa

Jos sidoksissa on läpivuotoa, vaihdetaan uudet sidokset sairaalassa ennen kotiin lähtöä. Jos vuotoa ilmenee sidosten läpi kotiutumisen jälkeen, potilas ottaa yhteyttä suoraan haavahoitajaan ja sopii sidosten vaihdon. Sidosten vaihto tehdään siisteyssyistä, se voi tapahtua lähipäivinä eikä se ole jalan kannalta kiireellistä. Haava ja sidokset ohjeistetaan pitämään kuivina kotona pesujen aikana. Kotimatkalla auton takapenkillä istuessa kannattaa raaja pitää penkille nostettuna ja kohottaa muutamalla tyynyllä, jotka hakija on ottanut kotoa mukaan.